Czy wiecie, jak robi się cukierki i lizaki? Słodkie i kolorowe? Z czego powstają i jaką drogę muszą przebyć, zanim trafią do naszych rąk? My już wiemy. Dowiedzieliśmy się tego 30 listopada 2023r. podczas wycieczki klasowej do Muzeum Lizaka w Jaśle.
A w Muzeum…
sale wypełnione starymi maszynami, fotografiami, ilustracjami i ciekawostkami dydaktycznymi, przedmiotami i bibelotami zdradzającymi, w jaki sposób wiele lat temu produkowało się jasielskie słodycze. Zobaczyliśmy tu największy w Polsce lizak, ważący aż 100 kg. Było małe laboratorium, gdzie staraliśmy się rozpoznać zapachy cukiernicze, przesypywaliśmy słodkie proszki i cukrowe kryształki niezbędne do wyrobu słodkości. I robiliśmy własne lizaki. Gabrysia wybrała do nich barwnik (żółty – ulubiony), a Patryk smak owoców leśnych... i zabraliśmy się do pracy. Ależ pachniało łakociami… mmm.
Kolorowe lizaki możemy teraz wyczarować również na kartkach papieru, używając kredek, farb, plasteliny czy bibuły… no i własnej wyobraźni. Gdy prace wyślemy na adres Muzeum, wezmą udział w konkursie i znajdą swoje miejsce w niezwykłym muzealnym pokoju.
Z plecakami wypełnionymi lizaczkami dla bliskich wróciliśmy do naszej szkoły.
Uczniowie klasy V-VIIIG